Versírásók

„Szeretlek… Szeretlek, mint Majkát a rapper” „ Az én szívem piros rózsa, ha téged lát, ég, mint Dózsa.”

Szerelmes vagy?

Ne írj verset.

Mindenki szerelmes verssel kezdi, de ilyet nehéz írni.  Talán a vers is szerelmes egy másik versbe és nem beléd, már minden hasonlat meg van írva, az „arcod, mint egy péklapát” hasonlat után pedig nem biztos, hogy a kiszemelt bírna. Esetleg legyél posztmodern és idézd meg a régi nagyokat olyan versekkel, mint a November végén vagy a Milyen volt festett szőkesége. Írhatsz oly sorokat, mint : Őrizem a szlemed és Ki viszi át a szemetet a porzsákban tartva, a „Szeretlek, mint ájfónját a gyermek vagy „Két karodban facebookozom csendesen”… de vigyázz, mert míg kétoldalas szonettedet írod, addigra címzettje egy „csá, gecire bejössz!” indítással meghódítva már mással kéjeleg, és neked nem maradnak, csak a „tindermagányban ázó éjjelek”.

És írhatod, hogy „Nagyon fáj”. De hiába, mert minden férfi disznó és minden nő luvnya, a többi meg nem érdekel senkit.

Ne írd.

Mi előtt írsz, tanulj meg olvasni. A tyúk is tud költeni, mégse adja ki kötetben a költeményeit a Magvető. Van, aki költi, de például a Kukor elly.

Olvass kortárst. Menj el irodalmi estekre. Ülj az első sorokba. Férkőzz egy költő közelébe. Nem szimpátia kérdése. Szagold meg. Ha rád morog, fuss. Kezdj el kockás mellényt, nyáron is sapkát, kalapot és fekete keretes szemüveget hordani. Növessz szakállt. Igyál sokat. Figyelj arra, mit hallasz a kocsmában. Szólj a mondataidba idegen szavakat, akkor is, ha a textusról az aktus, a posztmodernről meg a legutóbbi menő Facebook kiírásod jut eszedbe. Beszélgess hosszasan a Létről. Írj alá petíciókat. Arra ügyelj, hogy ezek lehetőleg ne üssék egymást. Vegyél részt irodalmifolyóirat-felkutató túrákon. Olvasd őket. Idézz belőle. Maszturbálj a Semmiért egészenre.  Hímezz Ady-idézetet a párnádra. Verj meg csoportosan este olyan költőket, akik még használnak rímeket. Írjanak inkább a versekbe prímeket.

Aztán jöhet a kemény meló, amit ki kell bírni, el kell kezdeni írni.

Majd tréningezni, egy órát hallgatni magnóról rezzenéstelen arccal, hogy „Ez vers? Mit kezdjek ezzel a szarral?”

Nézd meg, mi a líradivat, ami a kultúrára kihat. Írass a testedre verseket, legyél te a felület, szonettel legyen tele az ülep, legyél kicsit popólista, legyen tele képverseiddel az insta.

Lépj tovább, légy belszervverselő, kinek a mellékvese a poétikai mellékese, és büszkesége a veseverse, és a fehérvérs- és a vörösvérs-, lehet, a vérversben van a pénz. Fogd az éles könyvlapokat és vágd meg magad. A vérsírásnak a szívedből kell jönnie.

Igyál, hogy nőjön az a máj, és amire írd epével myverseid, modern epesztolákat, egyél, hogy lifegjen a háj, amelyre süss ki zsírverseket vagy alkoss prózát a próztatáddal,

Aztán lázadj, hozz létre saját műfajt, találj kopasz költőségedre megfelelő műhajt.

Ne maradj semleges. Plüss Wass Albert vagy Petri-csésze, döntsd el, és állj be gyorsan valahova, de ne írj politikai verseket, akkor se, ha ráállsz csasztuskára, mindennap jut túrós csuszára. Fogadj el díjakat, hogy vissza tudd adni. Kövesd a JAK-fényt vagy a FISZ-dúrt.

De tudd, sose keresel annyit, hogy ne csak költő költekező legyél. Csak búspoéták vannak, húspoéták nincsenek. Sose leszel akkora celeb, mint VVVivikeeeh és annyira híres, mint a martfűi rém

Próbálgasd magad, és rá kell jöjj, csak akkor leszel jó versíró, és nem verssíró versírásó, ha magadból írsz másba, és a sorokon kapcsolódtok megértőn egymásba.

Somogyi Tibor

Somogyi Tibor

Somogyi Tibor Debrecenben él, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola ifjúságsegítő szakán végzett, 2009-től a Debreceni Egyetem magyar szakának kulturális asszisztens specializációs hallgatója. A DEIK alkotója, több folyóiratban és portálon (Apokrif, Spanyolnátha, Szkholion, Zempléni Múzsa, FÉLonline.hu, Amúgy, KULTer.hu, Almanach, Cékla,) jelentek meg írásai. Az Amúgy szerkesztője.

More Posts