Textuális izgalomban

avagy mese a mesélés meseszép meseségéről

Mesélj valamit! 

Pupillája kitágul és úgy néz. Apuuu! Pilláját rezegteti. Re. Pu. Nem kér bocsánatot. Nem is medvefia.
Meséljek? Élőszóban jobban szereti a mesét.
Mesélőszóban. És tudja, hogyan bírjon mesélőszóra. Ő a bíró és itt él, ítél. Mesélőtávolban vagyok, így hát megadom magam. Tartozom neki, megadom. Nem lesz adomháború. Ezt megfogadom. Megadományozok neki egy mesét. Nem egy adomát. Mesét. De a tejet jobban szereti, mint az étet. Éteri hangon, mindig nyafogva ezzel étet. Néz. Magasra tette a tétet. Mi lesz, ha nincs mese? Nem lesz semmi se? Sem mise, sem mese. Néz rám, Attila vére. Huncut. Vág az agya. Sebesen. Mert megvágta. Nem áll ilyenkor jól a szeme se. Ellágyulok. Mit tehetnék? Mesélek. Csak meg ne vágjanak a mesélek.

Volt egyszer, hol nem volt, szerintem még most is van, mert láttam feltüntetve egy autóstérképen, volt egyszer egy erdő.

Ne máár! Mindig csak erdő! Nem erdő, nem erdő, ne merd ő! Legyen egy kert. Nem kertel, bekerített.
Volt egyszer egy kert, ott éldegélt egy kis nyuszi, egy borz és egy…

Oroszlán! Egy nagy zöld oroszlán, aki folyton véres csontot szopogat! Egy igazi oroszlánt, egy Múfaszát. (Nekem ez az oroszlán elég műfasza, hiába szimbatikus a gyereknek. Nem mesélek róla. Egy csillámláma sokkal faszább.)
Nem, oroszlán nincs a kertben. Csak boroszlán, de az növény. Az oroszlán elment a henteshez csontért, mert csontfüggő.

Függő? 
Az, amikor nagyon szeretsz valamit és más nem is érdekel annyira. Mint ahogy te is a kisautóidat félredobod, ha hozok neked télifagyit.

Akkor én télifagyifüggő vagyok? 
Dehogy. Legfeljebb fagyifil. Viszont a nyuszi répafüggő volt, egyszer karotinmérgezés viszi a sírba (remélem nem akkor, amikor én mesélek róla), most is a szája szélén fityegett egy répa.

És a borz? 
Az fülönfüggő volt. De csak szigorúan a szabadidejében, mert horrorfilmekben vállalt munkát, mint borzasztó.

Ha nem oroszlán, akkor mi van még a kertben? 
Csibedrótfonat, tyúkhúr, szélkakas, pulykatojás, egy szőlő kacsa, meg egy szőke liba.

De ezek mind baromfiak, madarak. Őket a levesben szeretem meg rántva, nem a mesében.
Legalább szikvíz legyen benne. 

Jó, de többet ne szólj bele. Szóval ott settenkedik még a kertben Vágó István a szikvízmester, aki szénsavazza a nyuszi kávézaccát, amiből feketén szokott jósolni.

Befesti magát korommal? 
Nem, mert Negró, a torok kéményseprője, aki az utca korom- és sötétségneppere, a héten a torkokban csak gennyet, uvulán fennakadt fonémákat és ételmaradékot talált. Viszont új terméke volt a mandulás süti.

Nem értem. Mi az az ételmaradék? 
Minden, amit nem eszel meg.

Akkor Kutyus is ételmaradék? Hiszen én őt nem eszem meg. Csalódottan emeli felém a félszemű, összenyálazott plüsskutyát.
Azért látom, próbálkozol. Nevet. Betakarom és folytatom.
A kertben élt hát a karotinista Nyuszi és az elfoglalt borz. Vágó István bácsi – aki egy nagyon okos ember volt, ezért tudta, hogy a csirkehús finom, de még finomabb főve -, levágta az összes baromfit és nyamm megette. Borz el volt foglalva, mint Magyarország a török alatt, Nyuszi meg ugye karotinista volt és túlrágta magát, szóval észre se vették, mi történik. De Cirmi Rex észrevette. Kérdőre vonta: – Te megetted a tyúkól lakóit! – Van benne valami – mondta –, kárpótlásul legyen ön is milliomos! És odaadta a maradék szikvizét. Ami nem ért ugyan milliókat, de legalább volt benne bubi. De most már a szikvízmester távozik a meséből, úgyse idevágó.

Cirmi Rex milyen állat volt? Dinó? – kérdezi álmosan.
A kutya-macska barátság túlhajszolásának terméke volt Cirmi Rex. Félig kutya, félig macska. Ráadásul nem keresztben, hanem hosszában: a jobb oldala volt a kutya, a másik meg a macska. Tudott nyávogni és ugatni is, de csak egyszerre, és azokat a hangokat, amiket kibocsátott, még egy csillámkukiláma (csillámfaszláma, csak a gyerek előtt mégse) is megirigyelhette volna. Cirmi Rex csak zöldhagymás tejet ivott kutyakeksszel, és ő volt az egyetlen a három barát közül, aki…

Hatászünetet tartok. Egy „á” nem hallatszik alatta, nem hogy hat. A mese hatott. A dallam elhozta álommanót. Most már lommanó. Óvatosan folytatom.
…Aki megmenthette a Kertet. „Többet ésszel, mint kertésszel” volt Cirmi Rex jelszava. De most ő is aludni tér. Ennyit ér. Egy aludnit.
Ledőltem én is.
Ennél azért többet. Az én mesehősöm. Én találtam ki! Neki még neve is van.
Elképzeltem a hibrid jószágot, amint kimegy az utcára és nézi az utcatáblákat, míg felvillan Aludni tér. Aludni. Hol lehet Ludn, és milyen, aki onnan származik? Aludttej. És felébred? Vörös. Röstellem. Stanislaw Lem felveszi felsőruházatát. Lemming. Kína. Ming-dinasztia. Ming aztán tudjuk ,mi a jó neked. Minga óra. Mingát kenyeret! Retekkell. Kenyeretekkel. Retek kell hozzá?
Felriadok. Adok. Jobb adni, mint kapni. Főleg, ha ütnek. Mellette maradok. Elmenteném, a pillanatot. Mara doc. Mar a dokk. Marabú. Savas vagy lúgos? Mennyi a bú pH-értéke? Ha meghal a szomorúság, rendezzünk bú tort. Ne búsulj, nem vagy juhász, sem juhdáma vagy juhbubi. Juhlcsi se. Ő maradjon csak a Szomszédban. A Szomszéd dokkban, meg Jancsival a kemencében.
Ki vagy te? Ki leszel te?
Álmában nem csenget picit. Inkább mosolyog. Jé. Még a füle is mosolyra áll. Álmodik. Nem igazi moderátorok. A moderátorok kéményseprője. Negró. Elég a rasszizmusból.
Álmodok.
Uff, én meséltem.
Éltem.
Héé! Hahóó.
Meséljen már valaki!
(Fekszem és várok. Milyen sötét van a szemhéjamon belül.)

Somogyi Tibor

Somogyi Tibor

Somogyi Tibor Debrecenben él, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola ifjúságsegítő szakán végzett, 2009-től a Debreceni Egyetem magyar szakának kulturális asszisztens specializációs hallgatója. A DEIK alkotója, több folyóiratban és portálon (Apokrif, Spanyolnátha, Szkholion, Zempléni Múzsa, FÉLonline.hu, Amúgy, KULTer.hu, Almanach, Cékla,) jelentek meg írásai. Az Amúgy szerkesztője.

More Posts