Felújítás

A küszöböt átlépve megszűnt a mögötte lévő nappali fényben úszó tér, helyette valami szűk, nyirkos és bosszúsággal teli helyre került.

A Szoba: minden fájdalmuknak és szenvedélyüknek a helyszíne volt. Sokszor eszébe jutottak a héják, akik egymást marták az avarban, ő is így látta magukat. Két húsevő madár voltak, mindkettő a szabadságért és magáért küzdött. Nem akart ott lenni, nem akart vele lenni, a hiánya elviselhetetlen volt, minden nap meghalt valami benne, és látta, hogy minden veszekedés F-ben is megöl valamit.

Éppen, hogy elfért az öltözőszekrény ajtaja mögött, hogy aznapi terheit levesse magáról. Egy koszos farmer és egy izzadt póló landolt az új Ikeás szennyes kosárban. Ez volt az első közös szerzeményük az új lakásba, a szennyeskosár: minden mocsok és bűn közös rejtekhelye. L sosem lelkesedett azért, hogy bármilyen közös tárgyuk legyen, mindig belegondolt abba, hogy ha itt az ideje elköszönni, sokkal nehezebb lesz beszerezni új dolgokat. A költségek nem voltak közösek, csak a használat. F sosem engedte L-nek, hogy fizessen, így a nő sokszor úgy érezte, hogy nincs semmije. Belebújt az otthoni ruhájába és rácsukta az elmúlt napra a megkopott szekrényajtót, majd kiscica ugrással az ágyra huppant. F csak nézte a nyújtózkodó L-t, majd addig nézte, amíg L arcán az öröm és lelkesedés vonalai átfolytak a kétségbeesés partjára.

Reggel nem ez a bugyi volt rajtad – mondta F üveges tekintettel, az erek a homlokán egyre kintebb türemkednek a sima bőréből. Hideg, kék szemek bámultak a lányra F megfagyott szemgödréből. Próbálta a mosolyt megtartani az arcán, hogy ne ijessze meg annyira L-t. Akkor azonban már mindegy volt. L vállán már megjelent a felvértezett ügyvéd-L, aki bármilyen áron bebizonyítja a gazdája ártatlanságát.

Seggfej. – A szituáció abszurditása megmosolyogtatta L-t, azonban hamar el is múlt a gyermeteg öröm az arcán.

Hol voltál? – F hisztérikusan neki esett L-nek, szúrós nézésével a védekezés lehetőségét elvéve a nőtől.

Szeretlek – L fegyelmezett mozdulatokkal kiment a szobából. Kikapott egy Staroprament a hűtőből és visszament a szobába.

Kurva. Te szemétláda! – csattant fel F, L-t a falnak lökte.

Két önző gyerek ült a szobában, akik folyamatosan egymásra mutogatnak. L arra gondolt, hogy a polcon heverő kést magába vagy F-be szúrja először.

Gyűlöllek.

Nem akarlak többet látni.

A közös Ikeás polcon, a közös Ikeás kés készlet. Az emeletről nem merne kiugrani, túl hiú volt hozzá. Az utolsó láthatás jogát a nyitott koporsós búcsúzás adja meg, egy széttépett arc pedig nem lehet az utolsó kép. A rokonok a mosolyt akarnak, nem egy hegekkel teli roncsot. Mennyivel egyszerűbb lenne csak úgy eltávozni, most.

Nem akarlak. – Végig simította F gyöngyöző arcát.

Nem kell az a száj.

L először a Szent-Gellért mögött lebukó Napot bámulta, majd a fókuszt közelebb hozva, hosszas percekig nézett maga elé, a hamufoltos asztallap és a kiégetett padló is érdekesebbnek tűnt, mint a saját létezése. Még állt a lábán, de már nem érezte a testét. A tudata éles volt, de a váz, ami tartotta szublimált alóla.

Hiányzol.

Újra a kezébe vette a sört, a nyitófület babrálta. Le kellett törnie onnan. A nyitófül szakszerű eltávolítása után élvezetesebben kortyolgatta a hideg nedűt, mert már nem zavarta az orrát a fémpöcök. Ha nem ivott, akkor az ujjbegyét nyomta rá a nyitófül helyére, elég nyomás után a bőr alatt bevéreztette mindegyik ujját. Részletesen megnézte mindegyik ujját, a szokásosnál pirosabbak voltak. Nem érzett fájdalmat, csak nedvességet. Megtörölte az arcát, de érezte, hogy még mocskosabb lett, mint volt. Újra és újra áthúzta a kezét a homlokán.

Menj el.

F a falnak támaszkodva ült, bal karján huszonegy darab nyílás. A vörösség imbolyogva próbált megtapadni a szakadt tapétán, a polártakarón. F egyre halványabb lett, életével a szobát festette meg, minden árnyalatban L arcára fröcskölte a gondolatait, így próbálta magát tovább örökíteni. Fehér, rózsaszín, piros, vörös színben koppantak a kések.

Csabai Nikolett

Csabai Nikolett

Csabai Nikolett Éva 1994-ben született Szolnokon. Tanulmányait 2012-ben kezdte a DE-BTK magyar szakán. Jelenleg magyar és filozófia szakos harmadéves hallgató, a LÉK irodalmi kör aktív tagja.

More Posts